A megnövekedett energiaárak és a környezettudatosabb életmód miatt, mára már elengedhetetlen, hogy a lakásunkat ne csak a külső hőmérséklettől óvjuk, hanem a belső hő-termelő készülékeket is korszerűsítsük. Az elterjedtebb megoldások a fa- és vegyes tüzelésű kályhák/kazánok. Azután a földgázt és villamosenergiát használó készülékek. Szerencsére az ásványolaj tüzelésre alkalmas készülékek már nem tesznek ki jelentős százalékot a fogyasztók körében. A tüzelő berendezések két nagy csoportra oszthatóak: közvetlen fűtőtest, és közvetítő anyagot használó fűtőtest. Előbbi közvetlenül melegíti a körülötte található levegőt, míg az utóbbi egy közvetítő közeg segítségével juttatja el a hőt egy hőleadő egységhez. Ez az általánosan központi fűtésnek nevezett rendszer, ahol a közvetítő közeg a víz és a hőleadó egység a radiátor.

A központi rendszerek esetében lehetőség van arra, hogy energiát spóroljunk azzal, ha a fűtésvezetékeket szigeteljük, illetve ha kiegészítő rendszereket alkalmazunk. Ilyen rendszerek például a geotermikus adottságokat kihasználó készülékek, melyek a fűtéshez használt közvetítő közeget (vizet) egy földalatti tartályból szállítják a rendszerbe, ezáltal már egy előmelegített folyadékot kell tovább melegítenie a kazánnak, ami szintén energia megtakarítást eredményez.

További lehetőségeket nyújt a napenergia megfelelő használata. A napenergia segítségével villamos áramot tudunk előállítani, melyet felhasználhatunk egy a fűtőberendezéshez kapcsolt szerkezet energiaellátására is. Hétköznapi nyelven, egy villamosenergiával működő fűtőberendezés melegíti a vizet a rendszerben és mindezt napenergia segítségével. A működési elv nagyon egyszerű, leginkább a fürdőszobában találkozhatunk hasonló berendezéssel, ami nem más, mint a bojler. De sok hasonló elven működő szerkezet található a háztartásokban. (kávéfőző, vízforraló, stb..)

Mindent összevetve a fűtéskorszerűsítés nem egy adott időben elvégzendő folyamat, mert a technika fejlődésének hála, már nagyon sok elérhető, és megfizethető rendszer közül választhatunk. Viszont a fejlődés sohasem áll meg és mindig lesznek jobb és jobb megoldások, de ha csak a holnapra várunk, akkor a múltban ragadunk és a pénztárcánk látja kárát. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen befektetés nem egy-két évre szól, tehát egy szakember vagy egy kivitelező, sok fontos információt tud elmondani, és gyakorlati példákkal igazolni a hatékonyságot.

Lakásfelújítás blogok:
Energiatakarékos lakásfelújítás.
Burkolás
Lakásfelújítás Festés-tapétázás
Lakásfelújítás Vízszigetelés
Lakásfelújítás Vízszerelés

Tesztett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!